WARTO WŁĄCZYĆ DO DIETY SEZAM
Pomocny jest w problemach z trawieniem (błonnik pokarmowy). Sezam wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, układu oddechowego i w profilaktyce osteoporozy oraz anemii. Jest to podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. niezbędny do prawidłowej pracy serca, bierze udział w krzepnięciu krwi i reguluje ciśnienie. Sezam jest świetnym źródłem wapnia dla osób, które unikają produktów mlecznych.
Taka sama ilość wapnia w 2 dużych łyżkach sezamu jest w 1 szklance mleka.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W 1 CIASTECZKU:
Kalorie: 114kcal (Węglowodany: 8g, Białko: 3g, Tłuszcz: 8g)
Składniki na 20 ciasteczek:
1/3 szklanki tahini 80g
1/3 szklanki miodu 80g
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 200g
1/2 szklanki białego sezamu 80g
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
W misce połącz tahini, sezam, miód i jajko. zmiksuj na gładką masę. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę, wymieszaj do całkowitego połączenia.
Wyłóż ciasto na blat, ugnieć w kulę i rozwałkuj dłońmi w walec. Jeśli nie chce się połączyć dodaj 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.
Walec pokrój w krążki i spłaszcz je.
Umieść 20 płaskich krążków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 12 do 14 minut, aż ciasteczka będą miały złoty kolor.
Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez około 5 minut, następnie zajadaj!
Gotowe – smacznego